Dr. Öğr. Üyesi Sancar, TRT Erzurum Radyosu’na Konuk Oldu
Tuz Terapi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Tekin Sancar, TRT Erzurum Radyosu’nda “Bölge Gündemi” programının konuğu oldu.
Programda Üniversitemiz öncülüğünde sağlık turizmine kazandırılan Tuzluca Tuz Terapi Merkezi’ne ilişkin bilgiler paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Sancar, proje hayata geçirilene dek Tuzluca’daki tuz mağaralarının karayolları ve yemeklik tuz dışında ilçe ve il ekonomisine pek fazla katkı sunmadığına dikkat çekti.
Sancar, “2018 yılında Iğdır Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma hocamızın girişimleriyle Iğdır Valiliği ve Tuzluca Kaymakamlığı ortaklığıyla başlayan Tuz Terapi Merkezi projesi, tuz dağının 160-170 metre altında 2 galeri halinde yapılmış ve 12.000 m2’ye sahip bir tesis haline getirilmiştir. Halihazırda içinde konferans salonu, tuz terapi odaları ve dinlenme yerleri mevcuttur. Sizlerin vasıtasıyla emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Sancar, “Tuz Terapi Merkezi ne tür rahatsızlıkların tedavisinde etkili olmaktadır?” şeklindeki soruya ise şu sözlerle yanıt verdi;
“Günümüzde 14.000 tuz minerali tespit edilmiştir. Başta solunum yolu olmak üzere KOAH, Astım, Allerjik Astım, Bronşit, Allerjik rinit ve cilt hastalıkları egzama ve mantar gibi hastalıklara faydalı olmaktadır. Ülkemizde 4 milyon KOAH hastası var ve bu hastaların ilaçlarını kullanmalarıyla birlikte bu tamamlayıcı tedaviyi de alırlarsa çok daha çabuk iyileşecekler. Komplikasyonu hemen hemen hiç yok denecek kadar az olan bu tedavi etkili olmaktadır.”
“Hedefimiz Turist Sayısını Bir Yılda 300 Bine Çıkarmak”
Iğdır’ın Ermenistan, Nahçıvan ve İran olmak üzere üç ülkeye sınırı olan bir olduğunu anımsatan Sancar, “Tuz Terapi Merkezimize başta komşu ülkeler olmak üzere Avrupa’dan ve daha pek çok yerden turist gelmektedir. Son 6 ay içerisinde 76 bin kişi ziyaret etmiştir. Hedefimiz bir yılda bu sayının 300 bine çıkarmak.” ifadelerine yer verdi.
Tuz Terapi Merkezi’nin kazanımlarından da bahseden Sancar, şunları kaydetti;
“Merkezimiz, gelen turistlerin ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiştir. Bu da ilçenin sosyo-kültüründe değişikliklere neden olmuştur. Daha önce ilçeden merkeze ve başka şehirlere göç eden nüfus; ilçeye geri dönmeye başlamışlar. Böylece ilçe ekonomisi sadece tarım ve hayvancılık değil turizm ile sağlanmaya başlamıştır. Ayrıca Tuzluca ilçesine 100 Km uzaklıktaki Kars’a kadar uzanan Doğu Ekspresi ile gelen turistlerin uğrak noktası olmuştur. Tuzluca Kaymakamlığı bünyesinde ve Biz Iğdır Üniversitesi olarak Tuzluca ilçe halkına tuzdan hediyelik ve kozmetik ürünler yapımı öğretilmekte ve böylece ilçenin ekonomik yapısı değişmeye başlanmıştır. Tuz Terapi Merkezimiz yerel ve yabancı turistlerin akınına uğramaktadır. Buraya gelen ve konaklamak isteyen misafirlere Üniversitemizin Uygulama Oteli ve ilimizde bulunan birçok otel hizmet vermektedir. Böylece Tuzluca ilçesi için değil Iğdır il merkezinin de ekonomisine büyük katkısı olmuştur. Dolayısıyla ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.”
“Herkesi Buraya Davet Ediyorum”
Dr. Öğr. Üyesi Sancar, “Bütün vatandaşlarımıza sesleniyorum bu kaynaklarımızdan, bu nimetlerden faydalanın. Yurt dışında gelen kişiler binlerce kilometre uzaktan geliyorlar. Bu nimetler yanı başımızda faydalanalım. Herkesi buraya davet ediyorum.” diyerek sözlerine son verdi.
07 Nisan 2023